همانطور که در قسمت رواننوشته گقتیم، پادکست، رادیویی خصوصی است. که میتوان در فضای اینترنت آن را انتخاب و هر زمان که خواستیم گوش کنیم. پادکست روانشناسی منبع غنی از مطالب مورد نیاز عموم و متخصصان سلامت روان است که در متن حاضر به توضیح آن میپردازیم.
امروزه که زندگی ما به ابزار و وسایل گوناگون مجهز شده. نیازی به صرف وقت جهت بسیاری از کارهایی که قبلا آن را انجام میدادیم نیست. مثلا لازم نیست دیگر پخت غذایی، همه مواد را به صورت خام و از ابتدا داشته باشیم. میتوانیم خیلی زودتر به نتیجهای که قبلا با صرف زمان بیشتری میرسیدیم، برسیم. بنابراین، زمانهایی برای ما آزاد میشود.
از طرفی، زندگیها هر چه به مدرن شدن رو میآورند، اتلاف وقتهای بیشتری را میتوان در جاهای دیگر دید. مثلا در مسیر رفتن سر کار یا خانه، هنگام کار کردن و غیره. در این حین، میتوان از اوقات مرده به نحو احسن استفاده کرد. یکی از روشهای استفاده مفید از وقت، گوش دادن به پادکست است که در مطلبی دیگر در سایت روانپادکست به تفصیل در مورد نحوه استفاده و پیدا کردن پادکست را گفتهایم.
انواع پادکستها
پادکستها انواع مختلفی دارند. بسته به نوع مخاطبی که مد نظر است، موضوعات متفاوت میشود. مثل پادکستهایی که داستانهای جنایی را برای مخاطبان ماجراجو مطرح میکنند، یا پادکستهایی که میزبانان آنان افرادی هستند که لطیفه تعریف میکنند. پادکستهایی هم هستند که به عنوان کتاب صوتی در نظر گرفته میشوند. میزبان این نوع پادکستها، کتابهای مختلف را خلاصه میکنند و آنان را بیان میکنند.
موضوعات مورد بحث
یکی از انواع پادکستها از نظر محتوا، پادکست روانشناسی است. در این نوع پادکست، مطالب مربوط به حوزههای مختلف روانشناسی بیان میشوند. در پادکست روانشناسی مطالب میتوانند گستره بزرگی از صحبت در مورد سلامت روان والدینی که منتظر فرزند هستند. کودکان، بزرگسالان و حتی نحوه برخورد با افراد مسن را دربر داشته باشند. همچنین، در این نوع پادکست، مطالبی جهت ارتقای سطح دانش روانشناسی عموم گفته میشود. آنچنانکه افراد بتوانند با شنیدن پادکست روانشناسی هم از مشکلات خود مطلع شوند و هم راه چاره برای آنها را بیابند.
دو نمونه از پادکستهای معروف روانشناسی که مورد اقبال متخصصان و عموم بوده عبارتند از پادکست روانشناسی با دکتر اسکات بری کافمن و شرینک رپ ریدیو. در این دو پادکست، در هر قسمت مهمانی صحبت میکند که درباره موضوع خاصی از روانشناسی مطالعه داشته یا پژوهشی انجام داده است.
پادکست روانشناسی در ایران
پادکست روانشناسی در ایران به تازگی مورد اقبال بسیاری واقع شده است. از این جهت که بسیاری از مطالبی که در کتابهای مختلف به عنوان مشکلات زندگی یا راهکارها آمده. در پادکست روانشناسی به صورت جامع و شامل و به نحوی که مخاطب آن را دوست داشته باشد آورده شده است. همچنین، در پادکستهای روانشناسی سعی میشود موضوعاتی که به روز هستند مورد بررسی قرار بگیرند.
در پادکست روانشناسی، علاوه بر موضوعات فردی، موضوعات بین فردی نیز مورد بحث قرار میگیرند. به طوری که فرد هم از خودش و درونیات، افکار، احساسات و رفتار خودش آگاهی بیشتری پیدا کند. و هم اینکه بتواند درونیات، افکار، احساسات دیگران را نیز دریابد. و از پس آن بتواند رفتار خود و دیگران را پیشبینی کند. این چنین است که به هدف روابط سالم نزدیکتر میشویم. یعنی بتوانیم بدون قضاوت، پیشداوری و فرافکنی با اطرافیان روابط امنی را برقرار کنیم.
داشتن روابط ایمن در گروی این است که دیدگاهمان در مورد خود، اطرافیان و جهان پیرامون به نوعی واقعبینانه باشد. بتوانیم از راهکارهایی استفاده کنیم تا علاوه بر این که سازش بیشتری با محیط داشته باشیم. به سمت اهداف و آرزوهایمان با انرژی و توان بیشتری قدم برداریم. و مهم تر از همه، با استفاده از این راهکارها و مهارتها، سلامت روانمان را تظمین کنیم.

روانپادکست ما
روانپادکست یک پادکست روانشناسی است که از دغدغه متخصصان شکل میگیرد. اهداف و دیدگاه روانپادکست در مطلبی دیگر در این سایت توضیح داده شده است. در روانپادکست، در هر قسمت سعی شده است در مورد موضوعی خاص صحبت شود. به گونهای که سؤالات مخاطبان و نظرات متخصصان در آن گفته شود.
در روانپادکست، سعی میشود موضوعات به صورت تعاملی انتخاب شوند. به عبارتی، علاوه بر داشتن یک خط فکری که از دغدغه ما برای نشر اطلاعات گرفته شده، از بازخوردهایی که از مخاطبان گرفته میشود موضوعات قسمتهای بعدی مورد تنظیم نهایی قرار میگیرند. بنابراین، تعامل با مخاطبین در روانپادکست بسیار حائز اهمیت است.
در روانپادکست، مهمانانی دعوت میشوند که تخصصشان حول حیطه مورد بحث است. از آنجایی که هدف این است که مطالب علمی به صورت ساده برای عموم و افراد متخصص مطرح شود، صحبتها به صورت مباحثه است. در حین مکالمه نیز سعی شده است مثالهایی از زندگی روزمره آورده شود تا موجب ملموستر شدن مسئله و مشکل مورد نظر باشد.
در روانپادکست موضوعات مختلفی دنبال میشود:
- مهاجرت
- اهمالکاری
- خشونت خانگی
- عشق و کار
- اعتیاد به پورنوگرافی و درمان آن
- تعریف، ایجاد و تحول دلبستگی و عشق
- والدگری بدون فیلتر
- تعریف تربیت جنسی، کاربرد آن برای کودکان، نوجوانان و ملاحظات مربوط به آن
- چگونه نسبت به تجاوز و خودارضایی فرزندمان واکنش نشان دهیم؟
- تعریف عاطفه هراسی، مشکلاتی که در رابطه ایجاد میکند و راهبردهایی که میتوان برای رابطه با عاطفه هراس به کاربرد.
برای پیدا کردن پادکست روانشناسی چکار کنم؟
هر پادکستی برای اینکه به مخاطبان دسترسی داشته باشد ناچار است از نرم افزارهایی استفاده کند که به آنها گیرنده پادکست یا پادکست کچر میگویند. در این نرم افزارها، پس از ثبت نام به عنوان میزبان یک پادکست، با بارگذاری هر فایل، در عرض چند ساعت فایل مورد نظر در نرم افزارهای مختلف دیگر منتشر میشود. در نهایت، مخاطب میتواند در نرم افزارهای مخصوص پادکست آن ها را بیابد. در صفحه نخست سایت، لیست نرم افزارهایی که میتوان در آن به قسمتهای مختلف روانپادکست دسترسی داشت آورده شده است.
علاوه بر نرمافزارهای مخصوص پادکست، سایتهایی که به نام آن پادکستها هستند نیز فایلهایشان را ارائه میدهند. در سایت روانپادکست، قسمتی که مربوط به پادکست است، فایلها همزمان با انتشار آنها در سایر نرم افزارها منتشر میشوند.
در این وبگاه لیستی از مشهورترین پادکست های روانشناسی را ببینید: verywellmind