استرس بخشی طبیعی و غیر قابل اجتناب از زندگی است. اما استرس بیش از حد میتواند بر بهزیستی هیجانی و جسمانی شما اثر بگذارد. به نظر میرسد در دنیای امروزی، سطح استرس هر سال بالاتر میرود.در نتیجه مدیریت استرس امری لازم به شمار میرود. در مطالب قبل راجع به کنترل و مدیریت استرس شغلی صحبت کرده بودیم. در اینجا درباره یک عامل مؤثر دیگر یعنی حمایت اجتماعی بحث خواهیم کرد. حمایت هیجانی، یک عامل محافظت کننده مهم برای مقابله با مشکلات زندگی میباشد. منابع حمایتی، شامل دوستان، خانواده، والدین و دیگر افراد مهم زندگی میباشند.
تحقیقات نشان داده است احساس تنهایی با مشکلات زیادی ارتباط دارد، مانند فشار خون بالا، ضعف سیستم ایمنی، بیماری عروق کرونر و ضعف شناختی. در واقع سطوح پایین حمایت اجتماعی با بالا رفتن خطر مرگ به خاطر بیماری عروق کرونر، بیماریهای عفونی و سرطان رابطه دارد.
خبر خوب این است که راههایی برای جستجوی چنین حمایتی و مراقبت از چنین روابط حمایتی، وجود دارد.
فواید حمایت اجتماعی در مدیریت استرس
با وجود اهمیت حمایت اجتماعی، بسیاری از افراد احساس میکنند به این عامل دسترسی ندارند. ممکن است بسیاری از افراد، کسی را در زندگی خود داشته باشند که بتوانند با او درباره مشکلات خود صحبت کنند، اما ممکن است از حمایت هیجانی کافی برخوردار نباشند.
در واقع، متخصصان میگویند تقریباً تمام ما از حمایت اجتماعی و هیجانی سود میبریم. و اگرچه ممکن است این موضوع متناقض به نظر برسد، داشتن حمایت اجتماعی قوی، میتواند با افزایش عزت نفس و حس استقلال، شما را در مقابله فردی با مشکلات، تواناتر سازد.
در ضمن نیاز نیست شبکهای عظیم از دوستان و خانواده داشته باشید تا از حمایت اجتماعی سود ببرید. بعضی افراد رفاقت را در تعدادی معدود از افراد مییابند، خواه این افراد همکار باشند، همسایه باشند یا دوستانی از مسجد و محلهای مذهبی باشند.
با این وجود، مهارت اجتماعی همیشه به صورت طبیعی در افراد وجود ندارد. برخی در ایجاد ارتباطات اجتماعی مشکل دارند. بسیاری دیگر ارتباطات خود را به خاطر تغییر در زندگی از دست میدهند، مانند بازنشستگی، نقل مکان کردن یا مرگ یک عزیز. در هر حال برای مدیریت استرس ، ایجاد ارتباطات جدید برای بهدست آوردن فواید یک شبکه حمایتی سالم، امکان پذیر است.

گسترش شبکه حمایتی
برای مدیریت استرس در آینده ، شبکهای بزرگ تشکیل دهید
برای هر کسی، اندازه شبکه حمایتی متفاوت است. ممکن است کسی را نداشته باشید که درباره همه مسائل با او صحبت کنید و این اشکال ندارد. ممکن است یک همکار داشته باشید که درباره مسائل شغلی با او صحبت کنید و همسایهای داشته باشید که به درد و دل شما درباره فرزندانتان گوش دهد. به دنبال روابط مختلف برای کسب حمایتهای متفاوت باشید. اما به یاد داشته باشید به دنبال افرادی باشید که میتوانید به آنها اعتماد کرده و روی آنها حساب کنید. از تعاملاتی که ناامیدکننده و منفی هستند و میتوانند حال شما را بدتر کنند نیز دوری کنید.
فعال باشید
مردم اغلب انتظار دارند دیگران به سمتشان بروند و زمانی که دیگران چنین کاری نمیکنند، احساس طرد میکنند. برای منفعت بردن از روابط اجتماعی خود، باید تلاش کنید. برای خانواده و دوستان وقت بگذارید. در کارها به آنها پیشنهاد کمک دهید یا با آنها سلام و احوالپرسی کنید. اگر برای کمک به دیگران حضور داشته باشید، دیگران نیز به احتمال زیاد برای کمک به شما (خصوصاً برای مدیریت استرس) حضور خواهند داشت. در واقع زمانی که پای طول عمر به میان میآید، تحقیقات نشان میدهد که احتمالاً فراهم کردن حمایت برای دوستان و خانواده، مهمتر از دریافت آن است.
از تکنولوژی بهره ببرید
ملاقات رودررو با یک دوست، خوب است، اما همیشه امکان پذیر نیست. خوشبختانه تکنولوژی باعث شده است تا حفظ ارتباط با عزیزانی که از ما دور هستند، راحتتر شود. میتوانید به فردی که میخواهید ایمیل برنید، پیام دهید یا تماس تصویری برقرار کنید. اما بیش از حد به ارتباطات دیجیتالی و تکنولوژی تکیه نکنید. بعضی تحقیقات نشان دادهاند که تعاملات رودررو، بیشترین سودمندی را دارند. در نتیجه این امر میتواند در مدیریت استرس به شما کمک کند.
علاقههای خود را دنبال کنید
از چه فعالیتی خوشتان میآید؟ پیاده روی؟ آواز خواندن؟ ساخت وسایل؟ ورزش کردن؟ شرکت در مباحثه؟ از طریق این فعالیتها میتوانید با افرادی که علاقههایی مانند شما دارند ارتباط برقرار کنید. به کلوبها و گروه بپیوندید، در کلاس ثبت نام کنید یا برای چیزی داوطلب شوید که شانس شما را برای ملاقات با افرادی که علایقی مانند شما دارند، بالا ببرد. اگر در تلاشهای اول خود نتوانستید کسی را پیدا کنید، دلسرد نشوید. سعی کنید از فعالیتی که میکنید لذت ببرید و همزمان به دنبال دوست باشید.
برای مدیریت استرس ، به دنبال حمایت همنوعان خود باشید
اگر با یک موقعیت استرسزای خاص – مانند مراقبت از یکی از اعضای خانواده یا مواجهه با یک بیماری مزمن – روبهرو هستید، ممکن است حمایتی که لازم دارید را از شبکه حمایتی کنونی خود بهدست نیاورید. به دنبال پیوستن به گروههای حمایتی باشید تا افرادی بیابید که مشکلی همانند مشکل شما دارند.
مهارتهای اجتماعی خود را بهبود ببخشید
اگر حس ناشی بودن در موقعیتهای اجتماعی دارید و نمیدانید چه بگویید، سعی کنید سؤالات سادهای درباره طرف مقابل از او بپرسید تا بحث را پیش ببرید. اگر خجالتی هستید، شناخت دیگران از طریق فعالیتها و علاقههای مشترک – مانند دوچرخه سواری و کلاس خیاطی – میتواند برایتان راحتتر باشد. اگر در موقعیتهای اجتماعی حس میکنید مضطرب هستید، گزینه مراجعه به یک رواندرمانگر با تجربه در زمینه اضطراب اجتماعی و آموزش مهارت اجتماعی را بررسی کنید.از این طریق میتوانید برای مدیریت استرس خود راهکار بیابید.
درخواست کمک کنید
اگر شبکه حمایتی قوی ندارید و مطمئن نیستید از کجا شروع کنید، منابعی وجود دارند که میتوانید به آنها رجوع کنید. مکانهای مذهبی، مراکز حمایتی، کتابخانههای عمومی، پناهگاهها و گروههای متشکل از افراد مشابه، هیئت امنای مساجد و دیگر مراکز و شعبههای محلی سازمانهای ملی و دولتی مانند بهزیستی، ممکن است بتوانند به شما در شناسایی گروههای حمایتی و خدمات مختلف در جامعه، کمک کنند.
به دنبال کمک حرفهای بروید
اگر احساس میکنید استرس دارید و کسی را ندارید تا از او کمک بگیرید، روانشناس میتواند به شما کمک کند. روانشناس به عنوان متخصص در رفتار انسان، میتواند به شما کمک کند تا شیوههایی برای مدیریت استرس و بهبود بخشیدن مهارت اجتماعی، پیدا کنید.